Prästgårdspigans öde

Källa: Paul Lundin Näsåker


Från hösten 1821 tjänade Christina Andersdotter som piga hos Junseles sockenpräst, boende i Lillegård, Eric Forssén. Christina var dotter till Anders Hermansson i Jansjö och fortfarande vid 27 års ålder ogift.


Christina blev gravid denna vinter, men höll det hemligt länge. På försommaren 1822, strax innan det var dags att bege sig upp till prästgårdens fäbod i Slättbränna hade prästen ett förtroligt samtal med henne angående hennes "tillstånd".

Inför prästen erkände hon att hon väntade barn och att fadern var en dräng vid namn Per Jonsson. Prästen förmanade då henne att inte följa med till fäbodarna men hon framhärdade att göra det då hon inte skulle föda förrän till hösten.


Så begav hon sig med de andra andra den långa färden med kreaturen upp till Slättbränna fäbodar. Väl framme i Slättbränna hände en dag att en ko gick ned sig i Långtjärn söder om fäbodarna. Vid det mödosamma arbetet att få upp denna ko på fast mark tog Christina i så hårt att hon framkallade förtida födslovärkar. Det bar sig inte bättre att hon framfödde ett barn på platsen. I förskräckelsen över det skedda så dränkte hon barnet i Långtjärn.


De andra bujäntorna anade emellertid oråd och inför dem erkände hon vad som hänt. Christina Andersdotter dömdes för detta brott till 12 dagars fängelse på vatten och bröd samt 2 daler och 32 shilling i böter.

Brottet ansågs av domstolen ha förmildrande omständigheter då barnet förmodligen var dött vid födseln. Straffet avtjänade hon den 3:e till 15:e december 1822 i Härnösands fängelse.


Efter avtjänat straff flyttade hon från Junsele socken. Barnafadern verkar inte ha tagit något ansvar i händelsen. Ryktet gjorde länge gällande att barnafadern var en annan och mer socialt högstående än denne Per Jonsson.