Ödebyn Hömyra

Av Göran Stenmark

När vägen kom till byn, då tömdes den. Detta uttryck stämmer mycket väl på byn Hömyra i norra delen av Junsele gamla socken. Sedan 1948 har det inte bott någon fast boende i byn och idag finns det endast några få byggnader kvar.

En gammal gumma i byn berättade på 1930-talet att när de första kom till platsen gjorde de en ”Ritta”, dvs. ett vindskydd mot en sten för att kunna skydda sig innan den första stugan stod färdig att tas i bruk.

Denna familj kom till platsen omkring 1864, och det var Jakob Jönsson från Åkerbränna och hans hustru Ingrid Dordi Andersdotter, samt fem barn som slog sig ner som nybyggare på det som kom att bli Hömyra. Jakob var född 1827 och hustrun 1836. Deras tre första barn Anders Petter, Ingeborg Stina och Jakob var född i Åkerbränna. Jakob dog ung och i Hömyra fick de ytterligare två barn, Amanda Helena och Jakob (nr 2). Ingeborg Stina och Jakob kom att bli kvar som ogifta på gården, och dottern Amanda Helena blev gift i byn med Jakob Petter Svensson.

Samma år kom en Anders Berglund med hustru Kajsa Olofsdotter och sex barn till Hömyra. Även de kom närmast från Åkerbränna, men Anders var född i Rusksand och Kajsa i Lillegård. En bror till Anders, var "Björn-Salomon", dvs den som är huvudperson i Pelle Molins "En ringdans medan mor väntar".

De fick ytterligare två barn i Hömyra. Sönerna Aron och Olof Petter blev båda bönder i byn, och flera av deras barn blev i sin tur bofasta i Hömyra. Släkten Berglund är starkt förknippad med Hömyra.

Aron Berglund.

1867 fick de grannar när en Salomon Jonsson Vallinder med familj flyttade dit från Långvattnet, och sonen Salomon Aron emigrerade till Amerika där han kom i kontakt med det vi i dag kallar Filadelfiaförsamlingen. Han återkom och blev sedan en av grundarna till Salemförsamlingen, nuvarande Filadelfia i Junsele. Till slut fanns sju familjer i Hömyra.

Nybyggarna anlade kvarn och såg i Ystersjöbäcken, och fäbodar var de s.k. Hömyrbodarna söder om byn på andra sidan Essån. Där fanns fem bodstugor med tillhörande bodar och fähus.

Hömyrafäbod.

Byn hade många slåtterplatser, både kring Hömyrbäcken och vid Essån. Efter Essån fanns: Loka, Plåga, Granudden, Renmossaudden, Ruskslåtten (tillhörde egentligen Ruske)

Johan Granqvist ”Skratt-åbbarn” (son till Björn-Johan i Tjärn) som bodde med Ingeborg Stina Jacobsdotter och hennes bror Jacob på byns största gård, hade en liten affärsfilial för Jansson i Gulsele, i en liten bryggstuga. Hemmansägaren Aron Berglund, son till ovannämnde nybyggare, fick agera som bypredikant och han var även byskräddare.