John Björn

Av Göran Stenmark

Från Åkerbränna har nog Junsele socken en av sina mest framgångsrika personer. Jöns, eller som han senare kom att kalla sig, John Björn.

Denne som med sin far flyttade som 12-åring från Värmland till nybyggarbyn Åkerbränna i Junsele socken 1873, blev med tiden en stor industriman.

Han föddes i Östmark 1861, och när han var 1 ½ år gammal dog modern. Fadern fick det svårt, och beslöt att söka lyckan i norra Sverige. Kom då till Åkerbränna där han köpte ett hemman.

John var begåvad, och kom vid 18-års ålder in på Härnösands allmänna läroverk. Studerade en tid i Sundsvall för att sedan återgå till skogsarbete i Åkerbränna. År 1885 flyttade John till Luleå där han hade olika arbeten, bl.a. som markör på en biljardhall, samt tolk hos det engelska bolag som projekterade malmbanan. 1890 emigrerade han till Australien, men åkte därefter till Norra Amerika. Fick där arbeta med diverse innan han och familjen kom till Chicago. Där steg han en dag in på firman Goramerly & Jeffries, där man tillverkade höghjulade cyklar. Han blev kvar där, och i detta skedde var man på gång att utveckla den moderna kedjecykeln. John blev mycket intresserad, och efter en tid var han förman i firman.

Blev efter en tid ansvarig för sex olika avdelningar, och i denna veva var han med om att utveckla och uppfinna det armerade däcket (the clinceher tire). Den senare utvecklingen gjorde Jeffries till miljonär. År 1897 såldes företaget och flyttade till Kenocha för att syssla med bilsammansättning. John följde med och blev ledare för hela anläggningen. 1916 såldes företaget till Charles W. Nash. Då fick Johan det totala ansvaret för anläggningen, vilket han hade till sin pensionering 1926.

Efter detta blev John Björn en rik man, och fick flera utmärkelser. Vid ett tillfälle fick han möjlighet att köpa aktier billigt. Han var med i bl.a. Svenska Kulturförbundet, The American Sons and Daughters of Sweden. Två gånger var han hem till Sverige, bl.a. 1928 då han färdades med bil och chaufför genom landet. Vid detta besök blev han riddare av Vasaorden, och fick ta emot detta ur kungens hand. Han besökte även Åkerbränna, och än idag minns många hans besök. Han avled i sitt hem i USA 1939.